"Caverion Lietuva" apie vėsinimo sistemas
15.07.2021

„Caverion Lietuva“ pastebėjimai apie vėsinimo sistemas ekstremaliomis oro sąlygomis

Šiuo metu, kai vyrauja tropinio karščio vasaros dienos, kondicionuojamos patalpos – didžiulis palengvėjimas. Kondicionavimo sistemos užtikrina mūsų visų komfortą karštuoju metų sezonu. Vis dėlto, vertėtų neužmiršti – efektyvus patalpų vėsinimas vykdomas tik tada, kai kondicionavimo įrenginiai prižiūrimi tinkamai ir periodiškai.
Kaip tai padaryti bei ekonomiškai naudotis kondicionavimo sistemomis, dalijasi „Caverion Lietuva” specialistai:

  • Kiekvienų metų kovo–balandžio mėnesiais rekomenduojame nuodugniai atlikti profilaktinę vėsinimo sistemų techninę priežiūrą. Pavyzdžiui, dėl netinkamai išvalytų šilumokaičių, ar nepakeistų vėdinimo sistemos oro filtrų, sistema veiks padidinto apkrovimo režimu, o tai lemia didesnes energijos sąnaudas bei padidėjusią gedimų grėsmę.
  • Patalpose, kuriose palaikomas pastovus oro temperatūros ir drėgmės lygis, vėsinimo sistemos neturėtų būti išjungiamos. Jeigu patalpose galimi oro parametrų nukrypimai nuo projektinių reikšmių, pavyzdžiui, kai patalpose nėra žmonių, tuomet vėsinimo sistema galėtų būti įjungiama porą valandų prieš darbo pradžią, arba keliais °C padidinama palaikoma oro temperatūros vertė nakčiai.
  • Dažnai oro temperatūra naktį būna gerokai žemesnė, todėl vidaus patalpas galite „ataušinti“ vėdinimo sistemą įjungiant vėsiuoju paros metu. Tai galima įgyvendinti tinkamai sureguliavus sistemų veikimo laikmatį.
  • Tam, kad į kondicionuojamas patalpas nepatektų perteklinė šiluma, neatidarinėkite langų ir, jei įmanoma, langus pridenkite nuo tiesioginių saulės spindulių.
  • Labai svarbu žinoti vėsinimo įrangos galingumą. Vėsinimas patalpose vyks efektyviai ir sklandžiai, jei įranga bus parinkta ir įrengta atitinkamai pagal turimas erdves.
  • Kai lauko oro temperatūra +30°C ar daugiau, patalpose turėtų būti tik 5÷6°C žemesnė oro temperatūra. Kitu atveju – vėsinimo įrenginiai gali neatlaikyti nustatyto režimo: gaminsis per daug kondensato, atsiras sistemos užšalimo pavojus, bus eikvojama daugiau energijos.
  • Šiltuoju metų laiku rekomenduojama patalpose palaikyti ne žemesnę kaip 23÷24°C oro temperatūrą. Per daug atšaldytos patalpos gali sukelti Jūsų sveikatos sutrikimus, todėl naudokite vėsinimo sistemą atsakingai.

Tai tik keli pastebėjimai, kuriuos bemaž per ketvirtį amžiaus surinko mūsų specialistai. Kiekvienas pastatas yra unikalus ir sprendinius reikia pritaikyti atsižvelgiant ne tik į pastato inžinerinių tinklų ar konstrukcijų ypatybes, bet ir jo geografinę lokaciją ar landšaftą.

Jei turite klausimų „Caverion Lietuva” vėdinimo ir šaldymo sistemų profesionalai yra pasiruošę padėti, įrengiant bei prižiūrint kondicionavimo sistemas jūsų objekte.

 

Susisiekite su mumis